Publicat de: Borlean Camelia-Anca | iunie 25, 2010

Functia educativa a medierii. „Disputarea custodiei reprezintă disputarea viitoarei relaţii dintre părinţi” (Emery, 1998).”

Intr-un studiu longitudinal efectuat pe o perioadă de 12 ani (Emery, Sbarra & Grover, 2005) s-a comparat procesul medierii  cu procesul tradiţional, în faţa instanţei, în cauzele de divorţ care implică şi copii.

Rezultatele studiului arată asocierea pozitivă intre calitatea relaţiilor dintre cei doi părinţi si ajustarea copiilor postdivorţ, urmărind efectul pozitiv pe termen lung al medierii în ceea ce priveşte ariile importante in creşterea si educarea copiilor:

v     disciplină,

v     educaţie socială şi morală,

v     celebrarea evenimentelor speciale pentru copii,

v     vacanţele,

v     activităţile extraşcolare

v      consultarea copiilor in  aspectele importante.

Astfel, părinţii noncustodiali divorţaţi prin mediere menţin relaţiile cu copii si după 12 ani de la divorţ cu aceeaşi frecvenţă iar calitatea relaţiilor dintre cei doi părinţi privind creşterea şi educarea copiilor este aceeaşi si după 12 ani.

Este evident faptul că, o decizie privind custodia copiilor trebuie oricum luată, însă, modul în care se ia şi impactul ulterior asupra copiilor, diferă.

Această diferenţă este dată de procesul prin care se iau deciziile. Parteneriatul intre cei doi părinţi in cadrul procesului de mediere îi face să contribuie in mod egal la luarea  acestor decizii iar poziţiile de pe care negociază subiectele în dispută sunt de cooperare deoarece la baza lor, stă interesul pe care ambii il au in continuarea relaţiilor lor.

Funcţia educativă a medierii constă, în faptul că părinţii devin conştienţi că relaţiile lor nu dispar o dată cu separarea şi divorţul. De modul in care îşi negociază această viitoare structură, depinde calitatea relaţii de familie viitoare.

  1. Medierea  responsabilizează astfel părţile în a lua decizii privind soluţii echitabile, durabile in timp, înţelepte,  cu privire la viitoarele lor relaţii de familie.
  2. Cel mai important rol pe care îl are medierea asupra relaţiilor dintre cei doi părinţi se referă la următoarele dimensiuni:

v     Părinţii se afla pe o poziţie de colaborare iar nevoile lor se fac auzite fără a fi criticaţi.

Prin însăşi procesul de mediere, părinţii vor învăţa:

v     noi abilitaţi de a comunicare si exprimare nevoi,

v     noi abilitati de a rezolva probleme de a-şi seta noi reguli si limite în privinţa relaţiei cu copilul

v     noi abilitati in a-si seta reguli si limite in privinta intimităţii lor separate

v     Părinţii rămân concentraţi pe menţinerea unei stabilităţi, a unei rutine zilnice cu măsuri de disciplină consistente si consecvente

3.    Prin mediere se face diferenţa intre oameni si problemele lor iar părinţii în negociere au în vedere interesul superior al copilului. Astfel, se reduce distresul emoţional al divorţului si implicit si cel al copiilor, aceştia îşi menţin încrederea în părinţi, iar separarea nu este resimţită atât de acut, ca o ameninţare la siguranţa si securitatea lor.

4.    Prin mediere, părinţii pot controla viitorul lor si al copiilor lor, se redefinesc relaţiile de familie într-o noua structură iar la nivel psihologic, medierea  reprezintă o modalitate de ajustare a părinţilor in privinţa acceptării separării.

5 .  In cadrul procesului de mediere, cooperarea parentală, bazată pe voinţa lor comună de a planifica activităţile copilului şi de a stabili un plan parental comun, constituie elementul fundamental cu care părinţii vor recadra relaţiile lor de familie intr-o nouă structură, stabilă, predictibilă şi funcţională.

Reclame

Responses

  1. Pe o tema similara, am gasit un articol pe medierenet.ro, aici: http://www.medierenet.ro/2013/01/23/suedia-locuinta-alternanta-a-copiilor-cu-parinti-separati/ . Medierea in divort si custodia copilului este poate cea mai decenta solutie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: